joi, 30 octombrie 2014

Viitorul incepe ieri

„Mi-a tot fost arătat faptul că experiențele trecute ale poporului lui Dumnezeu nu trebuie să fie considerate ca și întâmplări lipsite de viață. Nu trebuie să tratăm raportul acestor experiențe ca și cum am trata un almanah de anul trecut. Raportul trebuie să fie ținut în minte, pentru că istoria se va repeta. Întunericul și misterele nopții stau să fie iluminate cu lumina din cer.” Publishing Ministry [Slujba de Publicare],175.

 In sec.16 istoria ne spune ca atat in Europa, cat si in Romania a trait un popor simplu, pasnic, harnic si peste toate credincios. Nu erau credinciosi obișnuiți, ci urmasii celor persecutati, urmasii valdenzilor, albigenzilor, hughenotilor si altor goniti din centrul Europei si stabiliti in teritoriile virgine si libere ale Transilvaniei. Acesti sambatari, care erau semiarieni si unitarieni, au crescut in numar semnificativ, incat ajungand la impresionanta cifra de peste 20000, au devenit o amenintare pentru celelalte credinte majoritare. Chiar tatal catolic al unui sambatar l-a tarat pe acesta in fata tribunalului si a fost condamnat la moarte. Dupa aceasta fapta "mareata", toti sabatarienii au fost din nou vanati pentru a fi desfiintati. Atunci au cazut multi loviti de sabie, cei ce au scapat au trecut Carpatii spre sud, au fugit pana in Turcia, iar altii au fugit pana in America si au intemeiat statul Pensylvannia. Urma lor cu timpul s-a sters, dar nu s-a sters definitiv. Istoria lor completa si crezul lor sunt cunoscute astazi ca fiind inceputul miscarii advente din America Noua.

 Ce am vrut sa spun cu povestea asta? Ați observat puţin ca am amintit despre sambatarii persecutați ca erau nontrinitarieni. Veți întreba: Ce legatura are sabatul cu nontrinitatea si cu persecutia? As dori sa nu va grăbiți la vreun răspuns nefondat. Acum sa fim atenti la ce ne spune istoria: Prorocii vechiului Israel au fost omorati cu pietre pentru ca au condamnat faradelegea (călcarea sabatului si a poruncilor lui Dumnezeu) si idolatria poporului si a conducatorilor apostaziati, care au înlocuit monoteismul cu politeismul lui Baal. Isus a fost crucificat datorita marturiei Lui că este Fiul Intai nascut al Tatalui si datorită înțelegerii Sale cu privire la lege. Ucenicii au fost martirii credintei in Dumnezeul adevarat si ai Fiului Sau. Primii urmasi ai apostolilor au fost ca si Isus, pazitori ai sabatului si nontrinitarieni pana la anul 325 dH. Dupa acest an au fost si mai mult persecutati. Au urmat valdenzii, albigenzii, hughenotii, fratii moravi, anabaptistii, sabatarienii si multi altii, care toţi erau grupuri sabatiste nontrinitare. Si acestia au pierit de persecutie. Dupa aceea au aparut prin anii 1843 pionierii adventisti care erau si ei pazitori ai sabatului si nontrinitarieni. Ce s-a intamplat cu ei? Si ei au fost discreditati de fratii lor si au fost facuti disparuti in istorie. Acum ce mai urmeaza sa se intample cu sambatarii nontrinitarieni din timpul noastru? Se va repeta istoria? Care sunt perspectivele celor care se identifica cu ramasita sfintilor care pazesc poruncile Tatalui si au credinta Fiului Sau Hristos? Apoc.14,12.

Pentru cei care vor sa vizioneze o mica istorie a celor spuse mai sus, ofer un interesant album in imagini. Clic aici:
http://www.slideshare.net/christianvictor/sabatul-controversa-mondiala-parti-4965335

si partea a doua aici:

http://es.slideshare.net/christianvictor/sabatul-controversa-mondiala-part-ii

Un comentariu:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.