joi, 22 ianuarie 2015

Răspunsuri pentru adventiști

In aceasta notita vom prezenta o serie de pasaje din Scripturi asupra personalitatii Duhului Sfant si interpretarea actuala care o face adventismul asupra acestuia. In continuarea fiecarui text vom lasa un citat al spiritului profetic, si vom vedea ca exista un mare contrast intre ceea ce interpreta Ellen White si ceea ce se invata astazi.

1. Duhul deaspura apelor

Gen.1,2 - Pământul era pustiu şi gol; peste faţa adâncului de ape era întuneric, şi Duhul lui Dumnezeu Se mişca pe deasupra apelor.

Interpretare: Duhul care se misca deaspura apelor este a treia persoana a Dumnezeirii.

EGW: ”Dar cand va veni Spiritul adevarului, El va va conduce in tot adevarul. Numai prin intermediul ajutorului acestui Spirit ce era la inceput si se misca pe deaspura apelor, acel Cuvant prin care toate lucrurile au fost facute, acea Lumina adevarata ce lumineaza pe toti oamenii, se poate interpreta corect marturia stiintei. Numai prin conducerea Sa se pot descoperi adevarurile cele mai profunde.”(Educatie,cap.Stiinta si Biblia).

2. Sa facem omul

Gen1,26 - Apoi Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească peste peştii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul şi peste toate târâtoarele care se mişcă pe pământ.”

Interpretare: Cand Dumnezeu zice sa facem, sunt cele trei persoane vorbind.

EGW: ”Înainte de răzvrătirea lui în cer, Lucifer a fost un înger înălțat și slăvit, următorul în rang după Fiul prea iubit al lui Dumnezeu. Înfățișarea lui, ca și a celorlalți îngeri, era blândă și exprima fericire. Fruntea lui era înaltă și lată, arătând un intelect plin de putere. Înfățișarea lui era perfectă, iar statura nobilă și maiestuoasă. Dar cand Dumnezeu a zis Fiului sa facem om dupa chipul nostru, Satana a simtit invidie fata de Isus. A dorit sa fie consultat asupra creatiunii omului si pentru ca aceasta nu i s-a permis, s-a umplut de manie si ura. A dorit sa primeasca cele mai mari onoruri dupa Dumnezeu in cer.” (Scrieri timpurii,cap. Caderea lui Satana)
Nici chiar îngerilor nu li s-a îngăduit să fie părtaşi la consfătuirile dintre Tatăl şi Fiul atunci când s-a statornicit planul mântuirii.” (Mărturii pentru comunitate vol.8, pagina 279. (original engleză pagina 278).

3. Sa coboram si sa le incurcam limbile

Gen11,7 - Haidem! să Ne coborâm şi să le încurcăm acolo limba, ca să nu-şi mai înţeleagă vorba unii altora!”

Interpretare: Cand zice ”sa coboram”, se refera la Tatal, Fiul si Duhul Sfant.

EGW: ”S-au rasculat impotriva lui Dumnezeu, dar El nu a permis sa se desavarseasca lucrarea lor. Turnul deja ajungea la o mare inaltime cand Domnul a trimis doi ingeri pentru a le incurca munca lor. Au fost insarcinati cativa oameni pentru a primi indicatii despre ceea ce munceau pe inaltimi si pentru a cere materiale de asa maniera incat primul comunica cu al doilea, iar acesta cu al treilea pana ce cererea ajungea la cei ce se aflau jos. Pe masura ce mesajul ajungea de la unul la celalalt in coborarea sa, ingerii au incurcat limbiile lor, si cand cererea ajungea la lucratorii ce se aflau jos, au trimis material ce nu era solicitat. Dupa aceasta lucrare laborioasa, materialele ajungeau la muncitorii aflati pe inaltime, insa nu era ceea ce asteptau. Iritati si maniosi au reprosat atunci celor care pareau vinovati.” (Istoria mantuirii, cap.Turnul Babel).

4. Duhul ca un porumbel

Ioan1,32 - Ioan a făcut următoarea mărturisire: „Am văzut Duhul coborându-Se din cer ca un porumbel şi oprindu-Se peste El.

Interpretare: La botezul lui Hristos s-a manifestat Duhul ca a treia persoana a Dumnezeirii.

EGW: ”Îngerii nu ascultaseră niciodată înainte o astfel de rugăciune. Ei sunt gata să ducă la Comandantul lor iubit un mesaj de asigurare și mângâiere. Dar nu, Însuși Tatăl va răspunde cererii Fiului Său. Razele slavei Sale pornesc direct de la tron. Cerurile sunt deschise și deasupra capului Mântuitorului coboară ceva, ca un chip de porumbel, din cea mai curată lumină — emblema potrivită Lui, cel blând și smerit.” (Adevarul despre Îngeri,pag 169)

5. Hula impotriva Duhului Sfant

Marcu3,29 - Dar oricine va huli împotriva Duhului Sfânt nu va căpăta iertare în veac: ci este vinovat de un păcat veşnic.”

Interpretare: Oricine care nu recunoaste Duhul Sfant ca a treia persoana a Dumnezeirii, nu primeste iertare.

EGW: ”Nimeni nu are nevoie sa considere pacatul contra Duhului Sfant ca ceva misterios si indefinibil. Pacatul contra Duhului Sfant este pacatul respingerii continue a raspunde invitatiei la pocainta. Daca refuzati sa credeti in Isus Hristos ca Mantuirorul vostru personal semnifica ca iubiti atmosfera ce inconjura pe primul mare apostaziat. Alegeti atmosfera care inconjoara pe Tatal si pe Fiul, si Dumnezeu va va permite sa o aveti.”(Review and Herald,29 iunie 1897, A fin de Conocerle, pag.239)
"Cea mai obişnuită manifestare a păcatului contra Duhului lui Dumnezeu este continua neglijare de a asculta invitaţia cerului la pocăinţă. Fiecare pas făcut în lepădarea lui Hristos este un pas spre lepădarea mântuirii şi spre păcatul împotriva Duhului lui Dumnezeu. Lepădând pe Hristos, poporul iudeu a comis păcatul de neiertat; refuzând invitaţia harului, şi noi putem comite aceeaşi greşeală. Noi Îl insultăm pe Domnul vieţii şi-L facem de ocară înaintea sinagogii lui Satana şi în faţa universului ceresc, atunci când nu mai ascultăm de solii Lui împuterniciţi şi ascultăm în schimb de agenţii lui Satana, care îndepărtează sufletul de la Hristos. Atâta vreme cât cineva face lucrul acesta nu poate avea nădejde de iertare şi, în cele din urmă, va pierde orice dorinţă de împăcare cu Dumnezeu." (Hristos Lumina Lumii, pag.324).

6. Un alt Mangaietor

Ioan14,16 - Şi Eu voi ruga pe Tatăl, şi El vă va da un alt Mângâietor, care să rămână cu voi în veac.

Interpretare: Cuvantul ”altul” implica ca nu se trateaza de Isus Hristos insusi, ci de a treia persoana a Dumnezeirii

EGW:Nu exista alt Mangaietor ca Hristos asa de bland si ascultator. El este miscat de sentimentele si slabiciunile noastre. Spiritul Său vorbeste inimii. Circumstantele ne pot separa deprietenii nostri; vastul si tulburatul ocean se poate agita intre noi si ei. Desi există o prietenie sincera, poate ca nu vor putea sa o demonstreze fata de noi daruindu-ne gratitudine. Dar nici o circumstanta si nici o distanta nu ne poate separa de Mangaietorul ceresc. Oriunde am fi, oriunde am merge, mereu este cu noi, Cineva care este in locul lui Hristos pentru a actiona. Mereu se afla la dreapta noastra pentru a ne oferi cuvinte dulci si amabile, pentru a ajuta, sustine, apara si reinviora. Influenta Spiritului Sfant este viata lui Hristos in inima. Acest Spirit lucreaza inauntru si prin intermediul fiecaruia care primeste pe Hristos.” (Dumnezeu ne ingrijeste, 14 Mai).
„În ziua de Rusalii, Mângâietorul făgăduit a coborât şi puterea din înălţimi a fost dată, iar sufletele credincioşilor vibrau de prezenţa conştientă a Domnului lor înălţat.“ GC 351
"Impovarat de natura umană, Hristos nu putea sa fie in fiecare loc in mod personal; de aceea era in interesul lor ca El să-i părăsească, să meargă la Tatăl Său, si să trimită Duhul pentru a fi succesorul Său pe pământ. Duhul Sfânt este El Însuși dezbrăcat de personalitatea umanitatii, si astfel independent. El se putea prezenta pe Sine ca prezent in toate locurile prin Duhul Său, ca Omniprezent..." (Ms 5a, 1895).

7. In numele Tatalui Fiului si Duhului Sfant

Matei28,19 - Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.

Interpretare: Acestea sunt cele trei nume ale persoanelor Dumnezeirii.

EGW: ”Cei ce sunt botezati in triplul nume al Tatalui, Fiului si Duhului Sfant, cand intra in viata crestina, declara public ca au acceptat invitatia ”Iesiti din mijlocul lor si departati-va, zice Domnul, si nu va atingeti de ce este necurat, si Eu va voi primi, si voi fi pentru voi Tata, si voi veti fi fii si fiice, zice Domnul cel Atotputernic”. ”Deci, preaiubitilor, avand asemenea fagaduinte sa ne curatim de toata intinaciunea carnii si a duhului, perfectionand sfintirea in frica de Domnul.” 2 Cor.6,17.18; 7,1” (Harul minunat, cap.Rolul botezului).
”Acesti frati nu cunosteau nimic despre misiunea Spiritului Sfant. Cand Pavel i-a intrebat daca au primit Spiritul, ei au raspuns: ”Nici macar nu am auzit daca există Spiritul Sfant.” ”Cum ati fost botezati?”a intrebat Pavel, iar ei au raspuns: ”In botezul lui Ioan.”...El le-a spus cum Domnul vietii a daramat barierele mormantului, si S-a ridicat triumfator al mortii. A repetat trimiterea Mantuitorului data ucenicilor: ”Toata puterea Mi-a fost data in cer si pe pamant. De aceea duceti-va si invatati toate neamurile, botezandu-i in numeleTatalui, si al Fiului si al Spiritului Sfant” (Mat.28,18.19). Le-a vorbit de asemenea despre promisiunea lui Hristos de a trimite Mangaietorul, prin a carui putere se vor realiza puternice semne si preziceri, si a descoperit cat de glorios s-a implinit aceasta fagaduinta in ziua Cincizecimii. Cu profund interes si foarte multumitori, fratii au ascultat cuvintele lui Pavel. Prin credinta au acceptat minunatul sacrificiu ispasitor al lui Hristos si L-au primit ca Mantuitor. Atunci au fost botezati in Numele lui Isus; ”si dupa ce Pavel si-a pus mainile peste ei, au primit de asemenea botezul Spiritului Sfant, prin care erau capacitati a vorbi in limba altor natiuni si de a proroci.” (Faptele Apostolilor,cap.Efes)
”Şi orice faceţi, cu cuvântul sau cu fapta, să faceţi totul în Numele Domnului Isus şi mulţumiţi, prin El, lui DumnezeuTatăl.”Coloseni3,17

8. Anania minte Spiritul Sfant

Fapte5,3.4 - Petru i-a zis: „Anania, pentru ce ţi-a umplut Satana inima ca să minţi pe Duhul Sfânt şi să ascunzi o parte din preţul moşioarei? Dacă n-o vindeai, nu rămânea ea a ta? Şi, după ce ai vândut-o, nu puteai să faci ce vrei cu preţul ei? Cum s-a putut naşte un astfel de gând în inima ta? N-ai minţit pe oameni, ci pe Dumnezeu.”

Interpretare: A mintit Spiritul Sfant si a mintit pe Dumnezeu, de aceea Duhul Sfant este un Dumnezeu. Este Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Dumnezeu Duhul Sfant.


EGW: ”În încercarea de a-i înșela pe oameni, Anania și Safira L-au mințit pe Dumnezeu. „Sufletul care păcătuiește, acela va muri.”(Sfaturi privind administrarea crestina a vietii,pag.334)
”Apostolii aveau de luptat cu aceia din biserică ce pretindeau că sunt evlavioși, în timp ce în ascuns nutreau nelegiuirea. Anania și Safira lucrau de partea înșelătorilor, pretinzând că aduc o jertfă întreagă pentru Dumnezeu, în timp ce erau lacomi, reținând o parte pentru ei. Duhul adevărului a descoperit apostolilor adevăratul caracter al acestor frați cu numele, iar judecățile lui Dumnezeu au curățit biserica de această pată. Această dovadă categorică a cercetării Duhului lui Hristos în biserică semăna groaza printre fățarnici și făcătorii de rele.”(Tragediaveacurilor, pag.44).

9. Duhul Sfant mijloceste

Romani 8,26 - Şi tot astfel şi Duhul ne ajută în slăbiciunea noastră: căci nu ştim cum trebuie să ne rugăm. Dar însuşi Duhul mijloceşte pentru noi cu suspine negrăite.

Interpretare: Duhul Sfant geme si mijloceste, de aceea este alta persoana aparte de Tatal si Fiul.

EGW: ”Spiritul Sfant formuleaza toata rugaciunea sincera. Am descoperit ca in toate mijlocirile mele, intervine pentru mine si pentru fiecare dintre sfinti. Mijlocirea lui va fi mereu fundamentata in vointa lui Dumnezeu si niciodata nu va intrece in ceea ce este desemnat. ”Spiritul ne ajuta in slabiciunile noastre” (Rom.8,26). Fiind Dumnezeu, Spiritul cunoaste mintea Celui Preainalt. De aceea, infiecare rugaciune, fie ea in favoarea bolnavilor sau alte necesitati, vointa lui Dumnezeu este respectata. ”Cine dintre oameni stie lucrurile omului, daca nu spiritul omului care este in el? Tot asa nimeni nu cunoaste lucrurile lui Dumnezeu, decat Spiritul lui Dumnezeu” (1 Cor.2,11) Isus asteapta sa sufle asupra tuturor ucenicilor Săi, si sa le dea inspiratia Duhului Său plin desfintenie si sa tranfere influenta vitala de la El Insusi la poporul Său. El ii va face sa inteleaga ca de acum inainte nu mai pot sluji la doi stapani. Vietile lor nu pot fi impartite. Hristos va trai in agentii Săi umani, va lucra prin facultatile lor. Vointa lor trebuie sa fie supusa vointei Lui, ei trebuie sa actioneze cu spiritul Lui, pentru ca sa nu mai fie ei cei care traiesc, ci Hristos care locuieste in ei. Isus cauta sa intipareasca asupra lor gandul ca, dandu-le Duhul Sau cel Sfant, le da slava pe care Tatal i-a dat-o Lui, pentru ca El si poporul Lui sa fie una in Dumnezeu.” (Semnele Timpului, 3 octombrie 1892).
”Duhul Său „mijlocește pentru noi cu suspine negrăite”. Pentru că „toată firea suspină și suferă durerile nașterii” (Romani 8, 26.22), inima Tatălui ceresc se frânge din compasiune. Lumea noastră este o imensă leprozerie, scena unei mizerii asupra căreia nu îndrăznim să zăbovim nici măcar cu gândul. Dacă am vedea-o așa cum este, povara ne-ar fi îngrozitoare. Cu toate acestea, Dumnezeu simte totul. Pentru a distruge păcatul și rezultatele lui, El L-a dat pe Preaiubitul Său și a făcut cu putință să stea în puterea noastră, prin cooperarea cu El, să punem capăt acestei scene a nenorocirii. „Evanghelia aceasta a Împărăției va fi propovăduită în toată lumea, ca să slujească de mărturie tuturor neamurilor. Atunci va veni sfârșitul.” Matei 24,14.”(Educatie,pag. 263)
„Duhul este cel care dă viaţă, carnea nu este de nici un folos; cuvintele pe care vi le spun Eu, ele sunt duh şi viaţă.” Hristos nu se referă aici la doctrina Sa, ci la Persoana Sa, la divinitatea caracterului Său.” (RH 5 Aprilie, 1906)
“Ei au un singur Dumnezeu, un singur Mântuitor, şi un singur Spirit - Spiritul lui Hristos - care trebuie să aducă unire în rândurile lor.” (9T 195) 
Duhul Sfânt este prezența continua si universală a lui Isus atât pe pământ, cat şi în inima copiilor lui Dumnezeu. Acest spirit din inima ne face sa strigăm, ca si Isus: ”Ava!”, adică Tată! Acest spirit al lui Hristos este cel care dă viata duhului nostru, îl schimba si îl modeleaza după chipul si asemănarea lui Hristos. (Galateni 4,6)
Pentru că ”Hristos in noi este nădejdea slavei”!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.