sâmbătă, 28 februarie 2015

Trinitatea - o doctrină asumată

Profesorul adventist Richard Rice ne oferă următoarea afirmație uimitoare:
„Așa că, cu toate că doctrina Trinității NU ESTE O PARTE DIN CEEA CE BIBLIA ÎNSĂȘI SPUNE DESPRE DUMNEZEU, EA ESTE O PARTE DIN CEEA CE BISERICA TREBUIE SĂ SPUNĂ PENTRU A APĂRA CONCEPTUL BIBLIC DESPRE DUMNEZEU”... Așa cum sugerează aceste versete, ideea Trinității își are precedentele în Biblie, chiar dacă DOCTRINA DEPLINĂ A TRINITĂȚII NU SE GĂSEȘTE ACOLO” (The Reign of God, An Introduction to Christian Theology from a Seventh-day Adventist Perspective. by Richard Rice. 1985. Andrews Uni Press) 

1. DOCTRINA TRINITĂȚII NU ESTE O PARTE DIN REVELAȚIA LUI DUMNEZEU
2. DOCTRINA TRINITĂȚII ESTE CEEA CE BISERICA TREBUIE SĂ DEFINEASCĂ PENTRU A APĂRA IDEEA TRINITĂȚII CARE ESTE DOAR ASUMATĂ dar NU ȘI SPECIFICATĂ ÎN MOD EXPLICIT așa cum citim în următorul citat:
“Conceptul Trinităţii, şi anume ideea că trei sunt una, nu este în mod explicit specificat, ci este numai asumat” (Fernando L. Canale, the Handbook of Seventh-day Adventist Theology, page 138, ‘Doctrine of God).
Daca o doctrina nu este specificată în mod explicit. ci este doar asumată, atunci în mod logic o asemenea doctrina poate fi acceptată și crezută DOAR PRIN CREDINȚA așa cum citim:
“Numai prin credinţă putem accepta existenţa Trinităţii” (Adventist Review, vol. 158, nr. 31, 1981, p. 4)
CE NE SPUNE CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU, PUTEM CREDE O DOCTRINA ASUMATĂ CARE CERE DOAR CREDINȚA FĂRĂ UN CLAR „AȘA ZICE DOMNUL”?
„Înainte de a primi orice învăţătură sau precept, trebuie să cerem un clar „Aşa zice Domnul” în sprijinul ei.” (Marea luptă, 595)
Este clar că noi suntem chemați să credem doctrinele care au un clar „așa zice Domnul” pentru că “Sfintele Scripturi... sunt... descoperitorul doctrinelor” (Marea luptă, 7) si de aceea avem tot dreptul să respingem orice doctrina asumată care necesita doar credința fără descoperirea explicita a Sfintelor Scripturi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.