joi, 17 februarie 2011

PREGATITI CALEA...DUMINICII

Papa doreşte ca familiile să înceapă pregătirile pentru Întâlnirea lor din 2012

Următoarea Întâlnire Mondială a Familiilor va fi doar în 2012, la Milano, dar Papa Benedict al XVI-lea cere familiilor şi parohiilor să înceapă pregătirile cu un an înainte, cu ajutorul Exortaţiei apostolice Familiaris Consortio a Papei Ioan Paul al II-lea. Pontiful german a cerut acest lucru într-o scrisoare din 23 august 2010, adresată preşedintelui Consiliului Pontifical pentru Familie, Cardinalul Ennio Antonelli. Vaticanul a dat publicităţii scrisoarea vineri, 24 septembrie. Tema pentru cea de-a VII-a Întâlnire Mondială a Familiilor este: “Familia: muncă şi sărbătoare”. Scrisoarea Sfântului Părinte reflectează asupra acestor teme, şi despre echilibrul potrivit între muncă şi odihnă.

“Munca şi sărbătoarea sunt strâns legate în viaţa de familie: ele condiţionează alegeri, influenţează relaţiile dintre soţi şi dintre părinţi şi copii, afectează relaţia familiilor cu societatea şi cu Biserica”, a arătat Pontiful. “Sfânta Scriptură ne spune că familia, munca şi ziua de sărbătoare sunt daruri şi binecuvântări de la Dumnezeu pentru a ne ajuta să trăim o existenţă pe deplin umană. Experienţa de zi cu zi atestă că dezvoltarea autentică a persoanei include dimensiunile individuală, familială şi comunitară, activităţi şi relaţii funcţionale, precum şi deschidere faţă de speranţă şi faţă de Dumnezeu fără limite”.

În această lumină, Papa Benedict al XVI-lea a deplâns organizarea modernă a muncii, “în funcţie de concurenţa de pe piaţă şi de maximizarea profitului”, şi conceptul de odihnă sau celebrare ca o “ocazie pentru evadare şi cheltuieli”. Amândoi aceşti factori “contribuie la destrămarea familiei şi a comunităţii şi la răspândirea unui stil de viaţă individualist. De aceea, este necesar să promovăm reflecţia şi eforturile de a reconcilia exigenţele şi perioadele de muncă cu acelea ale familiei, şi de a redescoperi adevărata semnificaţie a sărbătorii, în special a duminicii, Paştele săptămânal, ziua Domnului şi ziua omului, ziua familiei, a comunităţii şi a solidarităţii”.

Caracterizând Întâlnirea Mondială a Familiilor drept “o ocazie privilegiată pentru a regândi munca şi sărbătoarea”, Papa a afirmat că evenimentul “trebuie să se conecteze la un drum adecvat de formare eclesială şi culturală”, pentru a aduce roade. “Este dorinţa mea, aşadar, ca încă din anul 2011, a 30-a aniversare a Exortaţiei apostolice ‘Familiaris Consortio’, marea cartă a pastoraţiei familiei, acesta să fie luată drept un îndrumător valid pentru iniţiative la nivel parohial, diecezan şi naţional, cu scopul de a arunca lumină asupra experienţelor de muncă şi sărbătoare în aspectele lor cele mai autentice şi pozitive, cu privire particulară spre efectele asupra vieţilor concrete ale familiilor. Familiile creştine şi comunităţile eclesiale din întreaga lume trebuie să se simtă aşadar chemate să se implice şi să pornească cu atenţie pe calea către Milano 2012″.

Catholica.ro CHIAR SI ORBII POT VEDEA...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.