miercuri, 18 februarie 2009

Intrebarile lui Isus

- "Ce cautati?" Ioan 1,38 - CARE E PRIORITATEA TA? Unii cauta bogatia, altii fericirea, altii mantuirea. De ce crezi ca esti intrebat astfel: ce cauti? Oare puterea lui Isus de a raspunde la nevoile omului este limitata numai la o singura optiune? Sau este vorba de o ordine a prioritatilor ce nu poate fi ocolita? De obicei suntem surprinsi ca nu ni se raspunde "corect" la rugaciunile noastre pentru sanatate sau vreun lucru strict necesar, si niciodata nu ne punem intrebarea: ce caut eu de fapt? Il caut pe Isus si inseteaza inima mea dupa Dumnezeire...sau de fapt sunt unul din cei zece leprosi care nu s-au mai intors nici pentru ca sa-si ia ramas bun de la Vindecator? Intrebarea lui Isus are logica, deoarece raspunsul este acesta: daca vei cauta mantuirea, este exact lucrul pe care trebuie sa-l cauti, iar mantuirea este CHRISTOS.

- "Ce am a face Eu cu tine?" Ioan 2,4 - Te-a socat vreodata aceasta intrebare? Pe mine m-a pus pe ganduri prima data. Deci oare e posibil ca Dumnezeu sa fie deranjat de cererile noastre legitime? Unde este iubirea de aproapele si respectul fata de parinti? Nu cumva aici a avut o scapare, chiar el, Isus? Sau femeile nu trebuiau sa se amestece in treburile barbatilor, sau mama Lui a fost prea insistenta, sau ea pretindea de la Isus sa-si manifeste puterea, sau ea vroia sa-si exercite rolul de mama grijulie, sau poate pur si simplu era preocupata de ceea ce se intampla, sau chiar toate acestea la un loc... Sunt sigur ca Isus cunoscand cel mai bine inima ei, i-a raspuns pe masura: NU TE PREOCUPA, EU CONTROLEZ TOATE...

- "Tu esti invatatorul lui Israel, si nu pricepi aceste lucruri?" Ioan 3,10 - IGNORANTA VOLUNTARA dar si NECUNOASTERE PRIN NEGLIJENTA. E posibil sa fi profesor de religie, chiar preot sau un sincer crestin studios si sa nu intelegi ca fara o renastere in Christos prin Duhul lui Dumnezeu nu se poate vedea Imparatia lui Dumnezeu. Ne baricadam in niste sabloane ale noastre, puncte de vedere impartasite de traditie sau parinti, din care nu iesim...sa nu faci aia, sa nu zici aia, iar cand e de schimbat inima...asta e un lucru abstract si la fel de greu ca si o reincarnare de-a lui Nicodim. Se vede treaba ca lui Nicodim nu i-au folosit anii lungi petrecuti in facultatea de religie de la Templu, iar ignoranta lui putea sa-l coste... Nu lasa mantuirea sa treaca pe langa tine...si nu neglija cunoasterea si trairea adevarului, care este Christos.

- "Nu ziceti voi ca mai sunt patru luni pana la seceris?" Ioan 4,35 - DOMNUL MEU INTARZIE SA VINA...Unii spun ca El intarzie, altii din contra, fixeaza date, alarmeaza pe altii cu stirile lor si fac orice numai ce trebuie nu... Sfatul este: rugati pe Domnul secerisului ca sa scoata lucratori la secerat... Deci in primul rand rugaciune... Am ajuns timpuri cand criza este prezenta in toate aspectele vietii, cu atat mai mult in domeniul spiritual... Nu avem timp de rugaciune, nu avem timp de comuniune cu Dumnezeu, cu familia cu prietenii, cu societatea... Nu avem timp de studiat Cuvantul lui Dumnezeu, nu avem timp sa il spunem si altora sau nu avem ocazii de-astea...Suntem in criza de lucratori harnici in via Domnului. Noi insine spunem ca mai sunt patru luni pana la seceris, dar mai spunem ca e posibil sa se prelungeasca vara, sau sa vina ploile, sau ca avem multe lucruri de rezolvat...misiunea de secerat sa si-o asume seceratorii... Te rogi pentru marele seceris? E ciudat nu? Dumnezeu are nevoie nu de rugaciunea ta, are nevoie de tine!

- "Vrei sa te faci sanatos?" Ioan 5,6 - NU STII CA ESTI NENOROCIT. Vesnica problema a laodiceanului: ignoranta. Du-te la biserica si vezi temperatura de la scoala de sabat sau de duminica (sau cum vrei tu sa-i zic...) Foarte putini cunosc studiul lectiunii, foarte putini raspund la intrebari, foarte putini zambesc prieteneste, foarte putini vor sa se implice in vreo activitate, foarte putini...foarte putini. Asa era si biserica primara? Da, erau foarte putini, dar isi faceau treaba, pentru ca erau sanatosi... Un crestin sanatos se hraneste bine, are ore regulate de intalnire cu Medicul terapeut, face miscare si comunica cu exteriorul, viziteaza spitale, penitenciare, locuri unde bolile stau gramada. Zambeste si este un om de viata. Isi cunoaste defectele si nu este multumit de ele. Face zilnic un tratament pentru dobandirea imunitatii spirituale. Are o boala molipsitoare: elanul sau misionar contagiaza pe toti. Da, acesta nu este un crestin bolnav...

- "Cum puteti crede voi, care umblati dupa slava, pe care v-o dati unii altora, si nu cautati slava care vine de la singurul Dumnezeu?" Ioan 5,44 , - INALTAREA DE SINE...face parte din firea cea veche. Care este motivul pentru care umblam dupa satisfacerea eului? Inca nu am fost schimbati.Convertirea la pocainta nu se limiteaza numai la a te uda cu apa botezului, ci este lucrarea unei vieti intregi de sfintire. Mai observi in viata ta ca iti place sa fi apreciat pentru un lucru ce il faceai pentru Dumnezeu? Este periculos, asta este slava desarta, slava lui Lucifer. E bine sa-ti aduci aminte ca aplauzele pe care astepti sa le primesti de fapt nu le meriti, si chiar daca le meriti nu trebuie sa le auzi...

- "Voi nu vretí sa va duceti?" Ioan 6,67 - SENSIBILITATEA EULUI NOSTRU NE DEPARTEAZA DE HRISTOS. Fratele cutare s-a suparat si a plecat, nici nu mai vine la biserica, nu mai vorbeste cu nimeni... Interesant, ori el este mai sfant ca ceilalti, ori prefera sa piarda mantuirea, pentru ca inteleg ca dusmania intre frati nu duce la mantuire. Cred ca cei 70 de ucenici ce au plecat suparati erau niste tinerei capriciosi...si-au luat jucariile si au plecat...Dar in timpul nostru intalnim barbati demni de experienta lor acumulata care se confrunta cu suparari din acestea. De multe ori adevarul spus in fata deranjeaza enorm pe oameni, mai ales daca sunt si vinovati.... Dar problema e alta: ce ne-ar putea supara asa de tare la Dumnezeu si la fratii nostri incat sa ne determine sa ne ducem si noi? Oare se merita sa fim atat de sensibili spiritual?

- "Nu v-am ales Eu pe voi cei 12? Si totusi unul din voi este un demon." Ioan 6,70 - NU TOTI SUNTEM CURATI. Aici este cheia la multe intrebari. Toti am fost chemati la mantuire, dar nu toti vom fi mantuiti. Din cauza lui Iuda Iscarioteanul toti ucenicii trebuiau sa plece de la Christos? Iuda trebuia alungat? Nu s-a intamplat nici una din acestea. Au crescut impreuna pana la seceris. Dar au fost impreuna.

- "De ce cautati sa Ma omorati?" Ioan 7,19 - Criminali involuntari sau FAPTUIND PACATE VOLUNTARE? Niciodata nu am vrut sa omor pe cineva, nici chiar un dusman, cu atat mai mult pe Christos. Si totusi, cine staruieste in a pacatui cu buna stiinta, rastigneste pe Mantuitorul, sau il mentine acolo, pe cruce.

- "Unde-ti sunt parasii tai?" Ioan 8,10 - DREPTUL DE A FI ACUZAT SAU ACUZATOR. Te crezi un sfant?! Un om pacatos nu are dreptul sa acuze pe altii, chiar daca si aceia sunt pacatosi. Dar atentie: acuzatiile noastre sunt permise totusi, intr-o situatie de exceptie... pot fi utilizate numai spre a salva pe cineva aflat intro situatie critica. De obicei acuzatiile au rolul de a afunda si mai mult in mizerie si pacat pe cei vinovati. Cum poti acuza un pacat fara a pierde pe cel pacatos? Aceasta este arta Cerului. Mai bine te-ai abtine decat sa pierzi dreptul de nevinovat...

- "Daca spun adevarul de ce nu Ma credeti?" Ioan 8,46 - NU IL LUAM IN SERIOS. Este cea mai tulburatoare intrebare care s-a pus vreodata la nivel mondial. In alta parte, aceeasi intrebare suna asa: Cand va veni El va gasi credinta pe Pamant? Intr-adevar este greu sa crezi ca Isus Christos vine sa instaureze un nou pamant, o noua creatie, sa distruga lumea veche si sa salveze poporul lui sfant. Este ceva de domeniul SF tot ce a facut El...si moartea Lui, si invierea Lui sunt tot la fel de fantastice...Potopul nu a existat, de ce ar exista sfarsitul lumii? Mai este un text interesant: Nu va inselati, Dumnezeu nu se lasa batjocorit, ceea ce seamana omul aceea va si secera... Iar intrebarea mea este: Pana cand crezi ca Dumnezeu va mai tolera sa nu fie crezut pe cuvant?!

- "Crezi tu in Fiul lui Dumnezeu?" Ioan 9,35 - ESTE ISUS PENTRU TINE PERSOANA CEA MAI IMPORTANTA? Sunt multi care cred, ca si demonii...dar atat, numai cred. Cei carora raspundeau ca ei cred in Isus primeau invitatia de la El sa-l si urmeze. Tanarul bogat a fost invitat sa sacrifice tot, Petru a fost invitat sa pasca oile spirituale ale bisericii si fiecare om este invitat la ceva, nu numai sa creada... Credinta presupune abandonare totala in mainile Celui in care te increzi. Daca faci aceasta inseamna ca Isus este cea mai importanta persoana in care te poti increde.

- "Nu sunt 12 ceasuri in zi?" Ioan 11,9 - RASCUMPARATI VREMEA. Cat este ziua trebuie sa lucrez, spunea Christos. Unii lucreaza 8 ore din zi, altii 6 ore, altii 2 ore pe saptamana, sau pe an... Pentru mancarea pieritoare am fi in stare sa lucram si 20 de ore pe zi, numai sa stim ca suntem asigurati pentru ziua de maine. Iar pentru viata vesnica de multe ori uitam cum a trecut saptamana fara sa avem nici macar o ora de studiu din Cuvantul vietii. Imparatia lui Dumnezeu se ia cu navala. Numai cine staruie in lucrul Domnului se va bucura de El.

- "Intelegeti voi ce v-am facut Eu?" Ioan 13,12 - ACTUL DE A NE UMILI IL INTELEGEM FOARTE GREU. Este interesant ca prima lectie in scoala lui Hristos este UMILINTA. Daca nu reusim sa invatam bine aceasta lectie, toata viata vom fi corijenti la aceasta materie. Umilinta scuteste pe oameni de multe certuri si goana dupa vant.

- "Iti vei da viata pentru Mine?" Ioan13,38 - CE SACRIFICII AM FACUT PENTRU ISUS? Nu e nevoie sa fim persecutati sau urmariti prin paduri, aceasta nu ar folosi nimanui. Nu e nevoie sa fim martirizati, ar fi prea usor sa platim mantuirea cu moneda asta. Sacrificiul cel mai mare este o viata predata cu totul in mana lui Dumnezeu. Nu valoreaza nici daca ne dam toti banii pentru a ajuta biserica sau pe saraci. Ar fi si asta o jertfa bine primita, dar sacrificiul cel mai mare este o inima zdrobita, predata total si definitiv lui Dumnezeu.

- "De atata vreme sunt cu voi si nu M-ai cunoscut, Filipe?" Ioan 14,9 - PUTEM TRAI MULTI ANI LANGA EL, FARA SA-L CUNOASTEM. Sunt persoane care traiesc o viata intreaga cu sotia si copiii, isi impart responsabilitatile, traiesc experienta de familie, dar chiar dupa multi ani de viata impreuna inca nu se cunosc...datorita lipsei de comunicare. Cum stam la capitolul comunicarea noastra cu Dumnezeu?

- "Pentru ce plangi? Pe cine cauti?" Ioan 20,15 - NU MAI ESTE NICI O SOLUTIE? Cand eram copil, de multe ori imi spuneau cei mari: nu plange, fii barbat! Dar si cei mari plang...Stiti de ce? Ei cauta pe Cineva, si nu isi dau seama... Cand nu mai este vreo solutie, chiar si barbatii cei mai tari incep sa planga... Plansul lor descopera neputinta lor de a rezolva o problema singuri, descopera sfarsitul sperantelor, sfasierea inimii lor, disperarea de a fi parasit...dar descopera si setea lor de a gasi rezolvarea divina...Insasi starea noastra lamentabila ne descopera ca singuri nu putem face nimic... Tu pentru ce plangi?

- "Simone, fiul lui Iona, Ma iubesti?" Ioan 21,17 - INTREBAREA CEA MAI STARUITOARE PRETINDE RASPUNSUL CEL MAI HOTARAT. Isus a intrebat de trei ori pe Petru... Aici intalnim de fapt esenta scopului vietii de crestin: iubirea de Dumnezeu si iubirea de aproapele, idealuri la care suntem chemati nu numai sa le privim, ci si sa le experimentam. Omenirea este in criza, nu economica, nu politica, nu spirituala, ci de iubire fata de Dumnezeu si fata de oameni. Aici este solutia...Schimbarea lumii va avea loc numai cedand in fata dragostei lui Dumnezeu...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.